Algemene Beschouwingen 2020

Door Privé: Lynn Rulkens op 5 november 2019

Zodra het eind van het jaar in zicht komt, geven alle Roermondse politieke partijen hun mening over de plannen die de gemeente Roermond heeft voor het komende jaar. Afgelopen week heeft u via verschillende kanalen kunnen lezen wat de politieke partijen, die in de gemeenteraad van Roermond zitten, vinden. Wat opvalt is dat de meeste coalitiepartijen vinden dat het hartstikke goed gaat.

Ook al is de Partij van de Arbeid al meer dan een jaar niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Roermond. Wij zijn er nog en wij vinden iets van hoe het gaat en zou moeten gaan. Bijgaand vindt u onze Algemene Beschouwingen over 2020.

Het College geeft aan dat het goed gaat. Immers, mensen wonen hier met veel plezier, ondernemers krijgen ruimte voor hun plannen en voorzieningen zijn op orde.

Wij zien echter ook een andere kant. In Roermond leeft 6,5% van de gezinnen in armoede, dat zijn bijna 2000 gezinnen. Fors hoger dan gemiddeld in Nederland. Roermond heeft ook nog steeds meer jongeren dan gemiddeld die jeugdhulp ontvangen, meer kinderen dan gemiddeld die opgroeien in een uitkeringsgezin, kent meer eenzame mensen dan gemiddeld in Nederland en meer personen met een bijstandsuitkering dan gemiddeld.

Tijdens een werkbezoek hebben we afgelopen maand met eigen ogen gezien welk fantastisch werk de vrijwilligers van de Voedselbank Midden-Limburg verzetten. Maar het blijft verschrikkelijk dat alleen al in Roermond meer dan 200 gezinnen afhankelijk zijn van maaltijden van de Voedselbank. En toch gaat het volgens de gemeente Roermond goed…

Als bij mij thuis tijdelijk of structureel minder geld binnenkomt dan eruit gaat, weet ik dat de broekriem aangehaald moet worden. Thuis koken met groenten van de boer, naar het speeltuintje in de straat in plaats van naar een subtropisch zwembad met de kinderen en zo veel mogelijk op de fiets doen. Waarom kiest de gemeente niet voor dit soort maatregelen? Ze lijken bang te zijn uit te moeten leggen dat in tijden dat er bezuinigd moet worden, iedereen zijn steentje bij moet dragen. De Partij van de Arbeid zou een verhoging van de OZB (belasting op de waarde van je huis) voorstellen, naar het niveau dat gemiddeld is in Limburg. We weten dat dit een impopulaire maatregel is, maar wel een die nodig is om als gemeente weer financieel gezond te kunnen worden. Dat is de taak waar je voor staat. Zou moeten staan althans, als volksvertegenwoordiger, als bestuurder.

Gaat het dan allemaal slecht. Absoluut niet. Roermond is een fijne gemeente om te wonen. We hebben met elkaar de beschikking over goede voorzieningen. Waar de Partij van de Arbeid in Roermond naar streeft, is dat we daar met elkaar, met z’n allen van mogen genieten. En dat vraagt keuzes in plaats van blinde ambitie. Keuzes die Roermond samen sterker maken. Keuzes die iedereen ten goede komen en niet nog meer mensen in armoede drijven.

Ook al zitten we niet in de gemeenteraad in Roermond, wij blijven de ontwikkelingen op de voet volgen en dragen graag bij aan concrete oplossingen voor Roermond. Oplossingen die álle Roermondenaren in staat stelt onderwijs te volgen, zorg te ontvangen en een dak boven zijn hoofd te hebben. Oplossingen bovendien, die de financiële opgave waar de gemeente voor staat verkleinen.
Zo zou de Partij van de Arbeid willen voorstellen het oude belastingkantoor bij het station om te bouwen tot wooneenheden voor jongeren. Wij zijn voorstander van sociale experimenten, zoals een basisinkomen om uitkeringsgerechtigden te stimuleren eigen inkomen te zoeken zonder de constante druk van een sollicitatieplicht. Wij willen de samenwerking tussen scholen, sportverenigingen en culturele organisaties versterken, zodat kinderen door een combinatie van onderwijs, sport en spel elkaar meer ontmoeten en tegenstellingen in de maatschappij makkelijker kunnen verdwijnen.

U kunt ons altijd blijven benaderen met ideeën of vragen. Wij komen graag bij u langs en u bent van harte welkom bij ons.

Lynn Rulkens
Voorzitter PvdA Roermond

[email protected]

06 40 58 89 04

 

Privé: Lynn Rulkens

Privé: Lynn Rulkens

Ik hou van Roermond. Samen met mijn man en kinderen geniet ik elke dag van al het moois dat onze gemeente te bieden heeft. Desondanks is er nog veel werk te verzetten. Zo is betaalbaar wonen meer uitzondering dan regel en kan nog steeds niet iedereen meedoen. Daarnaast is het ook tijd voor een volgende

Meer over Privé: Lynn Rulkens

Waar ben je naar op zoek?