Bgerijp jij hrie iest nav?

Door Privé: Lynn Rulkens op 11 september 2018

In Nederland staan 2,5 miljoen mensen aan de zijlijn. Zij kunnen niet volledig meedoen in onze samenleving. Waarom? Omdat ze laaggeletterd zijn. Voor hen kan het invullen van een formulier of het lezen van een handleiding al een hele opgave zijn. Bovendien hangt laaggeletterdheid vaak samen met werkeloosheid en financiële afhankelijkheid. De PvdA zet zich in om hier aandacht voor te vragen.

https://www.facebook.com/PvdAinLimburg/videos/202087153869406/

PvdA-lid Ineke van Est zegt daarover het volgende:

“Als vrijwillig taaldocent voor een aantal vrouwen van verschillende nationaliteiten, geef ik schrijfles voor beginners. Het is een dankbaar werkje en ook leuk. Ik vind het belangrijk dat mensen in staat zijn te lezen en dat ook te begrijpen. Het is belangrijk als je de leraar van je kinderen een briefje kan schrijven, wanneer een kind ziek is. Het is ook belangrijk om bijvoorbeeld bijsluiters van geneesmiddelen te kunnen lezen. Daarnaast is het goed om ook informatie in winkels te kunnen lezen en begrijpen.

Naast de schrijfles voor beginners geef ik – als taalmaatje – ook spreekles. Dit doe ik in een één-op-één situatie. Wij spreken elkaar in de bibliotheek en lezen een – eenvoudig geschreven – boekje. Daaruit komen vragen naar voren, die ik dan beantwoord.

Ik ben blij om op deze wijze mensen te kunnen helpen om onze taal te begrijpen.”

Privé: Lynn Rulkens

Privé: Lynn Rulkens

Ik hou van Roermond. Samen met mijn man en kinderen geniet ik elke dag van al het moois dat onze gemeente te bieden heeft. Desondanks is er nog veel werk te verzetten. Zo is betaalbaar wonen meer uitzondering dan regel en kan nog steeds niet iedereen meedoen. Daarnaast is het ook tijd voor een volgende

Meer over Privé: Lynn Rulkens