Terugblik tijdens de ledendag 2019

Door Privé: Lynn Rulkens op 18 september 2019

De ledendag 2019, een mooi moment om terug te blikken op een bewogen jaar met al die mensen die onze vereniging zo’n fijne club maken.

Vorig jaar, in augustus 2018, waren we als bestuur net aangetreden en vol vuur om er een waardevol en plezierig jaar van te maken. Dat lukte in die eerste maanden goed met een bezoek van onze landelijk partijvoorzitter Nelleke Vedelaar, een werkbezoek aan Emmaus, contacten met de gemeente naar aanleiding van wat we daar hoorden en een leuke bijeenkomst begin oktober over het maken van concrete plannen voor 2019.

En toen, 23 oktober terwijl ik voor de douane stond op het vliegveld in Marrakech, kreeg ik een sms’je met grote impact. Rob Engelen, ons jarenlang trouwe lid, penningmeester, vraagbaak op het gebied van sociale dienst en fijn mens, was niet meer. Het heeft er ingehakt! Niet alleen vanwege persoonlijke relaties en verdriet, gedoe om geregel van bankzaken, maar ook om zijn kritische bijdrage tijdens vergadering. Was het wel zinvol? Moest het niet anders van opzet zijn? Waren de juiste mensen uitgenodigd? Het was fantastisch, zeker ook voor May, dat de PvdA met zovelen aanwezig was bij zijn afscheid. 

En dan breekt 2019 aan en moet je door. We kijken terug op een vol 2019, waarin we elkaar met enige regelmaat gezien hebben. Bijvoorbeeld tijdens de Zeker Zijn – bijeenkomsten. De eerste handelde over de woningmarkt en heeft ook politiek tot de nodige reuring geleid met inspraak op het sprekersplein door Ron, een reactie op de Woonvisie voor Midden-Limburg en een aangenomen motie in de raad. 

De tweede betrof Zeker Zijn – van goed onderwijs en ging met name over kinderen die in armoede opgroeien. Haydo is bezig met de voorbereidingen om ook dit thema politiek te belichten. 

Richard bereidt een bijeenkomst voor om de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt met elkaar, burgers en beleidsmakers te bespreken. In december wordt de visie op de arbeidsmarkt door de Midden-Limburgse gemeenten vastgesteld en daar willen we uiteraard graag inspraak hebben. 

In mei hebben we een lustrumviering in het leven geroepen op de Dag van de Arbeid, 1 mei met in 2019 maar liefst 7 jubilarissen. Op een gezellige woensdagmiddag zijn vier van hen feestelijk gehuldigd en zijn met elkaar mooie herinneringen aan het verleden opgehaald en is een traditie geboren. 

Maar liefst 30 Roermondse leden hebben we afgelopen jaar thuis bezocht voor goede gesprekken, vaak vol van het rode vuur en ook kritische kanttekeningen op de sociaal democratie in zijn algemeen en Roermond in het bijzonder. In Roerdalen hebben Jacqueline en Max als raadsleden en Mieke als bestuurslid een steunfractie samengesteld van soms wel 10 personen. Een fantastische prestatie op een ledental van 28 in de gemeente Roerdalen. Sinds ons aantreden hebben we bovendien maar liefst 10 nieuwe leden geworven, met een 11de in de pijplijn.

En laten we vooral niet vergeten dat we afgelopen jaar ook nog drie campagnes te voeren hadden. In maart kleurde Roermond rood en groen. Ron zorgde met zijn jonge spirit en een prachtige vierde plek op de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten verkiezingen voor het rood. Gerard en Jacqueline trokken met Water Natuurlijk door de straten en vroegen aandacht voor de Waterschapsverkiezingen. In mei was het Frans Timmermans die Europa rood wilde kleuren. En dat heeft Nederland geweten. Niet alleen landelijk heeft Frans een prachtresultaat neergezet, ook in Roermond hebben we kunnen zien dat genoeg mensen de PvdA nog een warm hart toedragen. 

En dan is nu het moment aangebroken, waar jullie eigenlijk allemaal voor aanwezig zijn. De pakken we nu de camera erbij. Voor de uitreiking van de Rode Christoffel. Vorig jaar ging deze naar Els Heijnen-Thissen. Hij heeft een jaar lang als kleine kasteelheer gediend in de keuken van Els en Louis. Deel van de eer van de eigenaar-voor-een-jaar is dat hij of zij twee kanshebbers mag nomineren voor het daaropvolgende jaar. In samenspraak met Els hebben we vervolgens gekozen voor een waardige opvolger. En nu is het woord aan Els…

Privé: Lynn Rulkens

Privé: Lynn Rulkens

Ik hou van Roermond. Samen met mijn man en kinderen geniet ik elke dag van al het moois dat onze gemeente te bieden heeft. Desondanks is er nog veel werk te verzetten. Zo is betaalbaar wonen meer uitzondering dan regel en kan nog steeds niet iedereen meedoen. Daarnaast is het ook tijd voor een volgende

Meer over Privé: Lynn Rulkens

Waar ben je naar op zoek?